duminică, 24 ianuarie 2010

Aveti o clipa?

PERSOANA DISPARUTA
Nume: Procopie Andronic
Varsta: 82 de ani
Semnalmente: 1,69 m inaltime, ochii negrii, par carunt, mustata, slab. La data disparitiei purta pantaloni gri inchis, pardesiu de culoare neagra si caciula de blana. Ultima data a fost vazut, pentru o clipa, in zona Piata Presei Libere la data de 11.01.2010. Sufera de ALZHEIMER. Este un bunic cald si bun, asteptat de patru nepoti. Daca il vedeti va rog sa il conduceti la cea mai apropiata sectie de politie.


Acesta poate fi un anunt tipic in cazul disparitiei unei persoane. Am vazut unul zilele trecute lipit neglijent, dar ferm pe un stalp de electricitate. Avea scris ALZHEIMER cu litere de tipar la fel ca si titul: PERSOANA DISPARUTA. Astfel, am realizat ca persoana nu a disparut doar de langa cei dragi ci si pentru sine; fara memorie si fara amintirile noastre, cine am fi?

Alergam grabiti, preocupati constant si habotnic sa facem, sa facem, sa facem sau cadem bolnavicios in cealalta extrema cuprinsi de sictir si ipocrizie rezumandu-ne la a comenta cat de rau este si cat de neperformatii si indezirabili sunt ceilalti (oricine ar fi ei).

Uitam atat de usor ca avem doar clipe, unele dupa altele, de toate felurile si cu diverse arome.

"Clipele pot fi scurte, clipele pot fi lungi. Sunt clipe de bucurie, clipe triste, clipe de pasiune, clipe pe care nu o sa le uitam niciodata, clipe pe care le-am uitat deja, clipe pe care nu le-am inteles. Sunt clipe ciudate, clipe cu oameni varstnici, clipe de adevar si clipe in care ne pierdem judecata. Oamenii cer o clipa, impartasesc o clipa, pot rapi o clipa, sa aiba clipa lor si sa strice o clipa. Clipele te pot defini, clipele te pot incanta. O clipa iti poate schimba viata."

Citatul este traducerea adaptata a reclamei din urmatorul filmulet:



Si printre aceste clipe, majoritatea au atentia legata fedeles doar de orice este de jur-imprejurul lor: casa, oameni, masini, afaceri, cumparaturi, trafic, vecini, serviciu, scoala, petreceri, fotbal, moda, televiziune, sotie, politica, plaja, amant, partie, pareri, criza, tranzitie, valuta, cariera si cate si mai cate. Sunt prinsi in clipele altora, refuzandu-si involuntar propriile clipe.

Propuneti-va sa va faceti o clipa, sa traiti o clipa, sa va bucurati de o clipa sau de ceea ce va invata clipele, fie ca sunt clipe frumoase (fac viata savuroasa) sau grele (ne construiesc caracterul). Straduiti-va constant si cu perseverenta sa pastrati toate clipele prin care treceti, pentru ca pe masura ce timpul se scurge veti deveni acele clipe iar fara ele sunteti persoane disparute, ratacite de voi insiva, fie in multimea stimulilor dimprejur sau in tenebrele unei boli ce afecteaza memoria.

Ciudatenia zilei: Cum se face ca intr-o lume axata preponderent pe latura sa materiala identitatea noastra depinde de ceva atat de diafan precum clipele/amintirile?

Sursa foto: www.photofacade.com
Nota: Anuntul de la inceputul articolului este fictiv si nu exista nicio legatura intre datele biografice si persoana din imagine.

2 comentarii:

  1. De aceea apreciem atât de mult instantaneele şi arta fotografică, în general: "Opreşte-te, clipă! Eşti minunată!" Frumos articol. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumoasa legatura cu arta fotografica, nu ma gandisem desi imi place mult sa fotografiez. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere